6 Haziran 2010 Pazar

Tığ işi Bluz Modelleri

Örgü  Hırka Modelleri

Tamamı tığişi örme olan bluz modeli benim de bu yıl favorim. Çok şık görülmektedir. Etek kısmı kurdele kısmı nakışlar yapılarak gül motifleri ile süslenmiş, bilmeyenler için söyleyelim bu tür motifler hazır satılmaktadır.

Örgü Beyaz Kazak Modeli

beyaz kazak

YAPILIŞI:
80 cm zincir çekilerek birleştirilir.
1. sıra: 4 zincir çekilerek 3 zincir atlanarak sık iğne şeklinde batın lir bu şekilde sıra tamamlanır.
2. sıra: 4 zincir çekilerek.zincirin içine batırılırken iki kenarından da Ter artış yapılarak sıra tamamlanır.
3. sıra: Aynı işlemler tekrarlanır. 25 cm olana kadar aynı şekilde örülür. 13 cm daha artış yapılmadan örülerek ortalanıp l’er azaltma yapılarak üçgen şeklinde bitirilir. Yaka kenarına iki adet püskül yapılır.

Kırmızı Örgü Panço Modeli

kırmızı örgü panço modeli

Pançoya 70 ilmekle başlayın. 86 sıra sonra haraşo örün (gidiş ve dönüş)]
1 sıra). İki parça olarak hazırlayın. Çapraz olarak birleştirin. Katmerli gülj
yaparak öne dikin. Boyunjba/ıdına 30 ilmekle başlayıp SelaniKorgü^
olarak 50 crr^ sonra orta kısmından ilmekleri ayırarak her iki tarafı^
* 6 Am.-örün.^aha sonra tekrar ilmekleri birleştirerek 22 cm. **
” örüp her iki ucu büzerek katmerli çi

Desenli Örgü Kısa Kazak Modeli

örgü kısa kazak modeli

Beden 36/38
Malzeme: Moher, yün karışımlı fantezi örgü ipliği (yak. 75 m/50 gr): yak. 450 gr; örgü şişi numara 5. Lastik örgü: I yüz ilmek, I ters ilmek değiştirerek örün. Düz yüz Gidiş sırasını yüz, dönüş sırasını ters örün. Örnek denemesi: 15 ilmek ve 22 sıra düz yüz = 10 x 10 cm. Arka parça; 77 ilmekle başlayın ve etek ucu için 3 cm = 7 sıra lastik örgü örün. Ardından düz yüz örün. 8 cm = 18 sıra düz yüz ördükten sonra her iki yanda kol evleri için işaret alın. 26 cm = 58 sıra düz yüz ördükten sonra omuz eğimleri için her iki yanda 5 ilmek kapatın, sonra her 2. sırada 2×5 ilmek daha kapatın, izleyen sırada kalan 47 ilmeği kapatın. Ön parça: Arka parça gibi örün.
Kollan 38 ilmekle başlayın ve etek ucu için 3 cm = 7 sıra lastik örgü örün, ardından düz yüz çalışın. Eğimler için her iki yanda her 8. sırada 9 x I ilmek artınn = 56 ilmek. 36 cm = 80 sıra sonra tüm ilmekleri düz yüz kapatın.
Yaka: 2 parça hazırlayın. Her bir yaka parçası için 79 ilmekle başlayın ve 12,5 cm = 27 sıra düz yüz örün. Ardından 1,5 cm İ 3 sıra lastik örgü örün, izleyen sırada tüm ilmekleri göründükleri gibi kapatın.
Bitirilmesi: Parçalan gerin, nemlendirin, kurumaya bırakın. Dikişleri kapatın, yan dikişleri yalnızca işarete kadar Yaka parçalannda başlangıç sırasında baştan ve sondan 13. ilmekten sonra bir işaret alın. Sonra yaka parçasının ortasındaki 53 ilmeği (işaretler arasında kalan) arka ve ön parçanın yaka kenanna dikin. Parçalan öyle yerleştirin ki yüz örülü kısımları dışta kalsın, yakadaki fazlalığı = 6 ilmek yedirin, yaka kenarlarını ilmekleri birleştirerek tutturun.Yakanın dar kenarlannı üst üste koyun, – düz yüz örülü tarafları dışta kalacak – sonra hafif bir eğim vererek dikin, dikişi yakanın bedene birleşme yerinde bitirin. Sonra yakanın dikili taraflarını çevirin ve uçlarını tutturun. Dikişlerin bu şekilde çiftli olması kullanım sırasında yakanın formunun bozulmasını engelleyecektin Son olarak kollan takın.

Çocuk Örgü Eldiven Modeli

çocuk örgü eldiven modeli

Örgü Çocuk Şal Ve Eldiven Modeli

örgü çocuk şal ve eldiven modeli

ŞAL
Malzeme: ince yünlü örgü ipliği ya da makine yünü (420m / lOOg): 100 gr alacalı renklerde, 3,5 ve 4,5 numara örgü şişi Düğümlü kenar Her sıranın I. ilmeğini yüz örecekmiş gibi örmeden alın. Her sıranın son ilmeğini yüz örün
Temel desen: A örnek şemasına göre örün. Sağ dış kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir; dönüş sırasında tüm ilmek ve dolamaları ters örün.
Büyük yaprak Önce bir kordon örün ve 2 ilmek artırın, daha ayrıntılı bilgiyi açıklamalarda bulacaksınız. Sonra B örnek şemasına göre çalışın. Sağ dış kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir; dönüş sıralarında tüm ilmek ve tüm dolamalar ters örün.
Küçük yaprak: Önce bir kordon örün ve 2 ilmek artırın, Sonra C örnek şemasına göre çalışın. Sağ dış kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir; dönüş sıralarında tüm ilmek ve tüm dolamalar ters örün. Örnek denemesi: 25 ilmek ve 20 sıra temel desen = 10 x 10 cm Yapılması: 4,5 numara şişle 37 ilmek atarak başlayın ve I sıra yüz, I sıra ters örün ardından A örnek şemasına göre izleyen dağılımda 100 cm örün: Kenar ilmek, I yüz ilmek 3 x örnek semasındaki motif, kenar ilmek Ardından I sıra yüz, I sıra ters örün ve tüm ilmekleri kapatın. Bitirilmesi: 3,5 numara şişle 7 büyük yaprak ve 7 küçük yaprak örün. Yaprağın sapı için büyük yapraklarda yak 4 cm = 12 sıra, küçük yapraklarda yak 3 cm = 8 sıra uzunlukta bir kordonu şu şekilde örün: 3 ilmekle başlayın, bu arada başladığınız ipin ucunda yak 10 cm uzunluk bırakın ve I sıra düz yüz örün. Sonra, şişi çevirmeden, 3 ilmeği sağa geçirin ve bu ilmekleri yeniden yüz örün, ardından 2 yüz ilmek artırın ve dönüş sırasını ters örün. Bundan sonra büyük yapraklarda B örnek şemasına göre yukan doğru I x I.-13. sıralan örûri, küçük yapraklarda C örnek şemasına göre yukan doğru I x I.- 9. sıralan örün. Şalın başladığınız ve bitirdiğiniz kenarlarına uzun bıraktığınız başlangıç ipiyle yaprakları kenann ucuna ve motifin 6. ilmeğine dikin. Bir kenara 3 büyük ve 4 küçük yaprak ve diğerineyse 4 büyük ve 3 küçük yaprak dikin.
ELDİVEN
Malzeme: ince yünlü örgü ipliği ya da makine yünü (420m/l00g): 100
gr alacalı iç içe geçmiş renklerde, 3 numara çorap örgü şişleri, I ilmek
tutucu çengelli iğne.
Düz yüz: Yuvarlak sıralar halinde örülecek, hep yüz ilmekler örün
Lastik örgü: I yüz ilmek I ters ilmek değiştirerek örün Sağ eldiven: 36 ilmekle başlayın, 3 şişe dağıtın ve yuvarlak sıra halinde kapatın. I Yuvarlak sıra düz yüz örün, ardından I yuvarlak sıra izleyen dağılımda örün:* I dolama, 4 yüz ilmek, 3 yüz ilmek birlikte örün, 4 yüz ilmek, I dolama, I yüz ilmek, *yıldızlar arasını * 2 x tekrarlayın. Bu 2 yuvarlak sırayı 8 defa tekrarlayın, ardından ilmekleri 4 şişe dağıtın ve düz yüz örmeye devam edin. Başlangıçtan I I cm sonra başparmak çıkıntısı için artırmalara başlayın. Bunun için I. şişte 3. ilmeğin her iki yanında I ilmek ilmekler arasındaki yatay ipe batarak çapraz artırın. Artırmalan her 3. yuvarlak sırada 4 defa tekrarlayın (= 10 ilmek). 2 yuvarlak sıra dara düz yüz örün, sonra başparmağın ilmeklerini bir ilmek tutucuda bekletin. Beklettiğiniz başparmak ilmeklerinin yerine beş ilmek atın, yuvarlak sırayı tamamlayın ve yuvarlak bir sıra halinde tüm ilmekleri örün. izleyen yuvarlak sırada artırdığınız bu 5 ilmeği şu şekilde eksiltin: I. ilmeği yüz örmeden alın, 2. ilmeği yüz örün ve örmeden aldığınız ilmeği üzerinden geçirin, izleyen ilmeği yüz örün, izleyen iki ilmeği yüz birlikte örün. Sonra bir yuvarlak sıra eksiltme yapmadan örün. İzleyen yuvarlak sırada artırdığınız ilmeklerden I. ilmeği yüz örer gibi örmeden alın, izleyen 2 ilmeği yüz birlikte örün ve örmeden aldığınız ilmeği bunlann üzerinden geçirin. Böyle şişte yine başlangıçtaki 9 ilmek kalacaktır Bundan sonra örgünüz başlangıçtan itibaren 15 cm olana kadar düz yüz devam edin. Ardında 3 sıra lastik örün ve tüm ilmekleri kapatın. Beklettiğiniz on başparmak ilmeğine daha önce eklediğiniz ilmeklere batarak 5 ilmek daha ekleyin. Delik oluşmaması için I. ve son ilmekleri ilmekler arasındaki yatay ipe yüz çapraz batarak artırın. Bu 15 ilmeği 3 şişe dağıtın.Tüm ilmekler üzerinden 2 yuvarlak sıra düz yüz, I yuvarlak sıra lastik örün. Bir sonraki sırada tüm ilmekleri kapatın.
Sol eldiven teki: Sağ tekin tam karşıtı olarak örün. Sol eldivende başparmak 4. şişteki sondan 3. ilmekte başlayacaktır

Çocuk Panço Örneği




Yapılışı:ARKA-ÖN: 6964 no’lu iplikle 14 ilmek başlanır. 2 sırada bir 7 ilmek, 2 sırada bir 5 ilmek şeklinde artışla 63 ilmeğe ulaşılır. Beden boyu 35 cm’de ilmekler ortalanarak 5 ilmek kesilir. Yanlarından 2+2+1 ilmek kesilir. 4 sıra daha örülerek bitirilir. Bu şekilde 4 adet parça örülerek birleştirilir böylece yaka oyuntusu kendiliğinden oluşturulur. Dikişlerin üzerine X işi işlenir, ön tarafta yaka kısmına l’er cm ara ile tığla yapılmış güller mffpt:1YAKA: Yaka kenarından şişe 60 ilmek toplanarak 2 cm örülüp bitirilir.

Bayan Örgü Bere Şal Modeli




ARKA:80 ilmek başlanır. Haraşo olarak örülür. Beden boyu 30 cm’de omuza doğru 9 cm 1 ‘er ilmek kesilir. Beden boyu 39 cm’de kalan 45 ilmek kesilerek kapatılır. ÖN:35 ilmek başlanır. Haraşo olarak örülür. Beden boyu 30 cm’de omuza doğru 9 cm 1′er ilmek kesilir. Beden boyu 39 cm’de kalan ilmekler kesilerek bitirilir. KAPÜŞŞON:On ve arka parçjför dikilerek birleştirilir. Yaka çevresi ikiye katlanarak tek tarafından ilmek toplanı r. 60 cm haraşo örülüp, yakanın ikinci yarısı ilejlpırleştirilir. Sağ ön kenardan başlayarak kapüşon kenarıda dahil olmak üzere tüm ön kengrdan ilmek toplanıp, 4 cm 2+2 lastik örülür. İlmekler kesilerek örgü bitirilir.

Çiçekli Örgü Şal Modeli




Şala uç kısımdan başlayın.Her sırada yanlardan artırın..I Bir dolu bir boş örün. İpi tığla1 kez dolayıp ulun olarak çekinİstediğiniz büyüklükte yapın.Çevresine dört sıra trabzanyaptıktan sonra uzun kenarıdilimli oya ile süsleyin. İkikenara saçak yapırjggşjtlıriüzerine papatyalar dikin.

Renkli Örgü Şal Modeli

Pançoya 40 ilmekle başlayın. 5 düz, 5 ters, 5 düzörün. 1 ilmek dolayın, 2 ilmeği toplayın. 1 dolayın,2 ilmeği toplayın, 1 dolayın, 2 ilmeği toplayın,1 ilmek dolayın, 2 ilmeği toplayın, 1 dolayın,2 ilmeği toplayın. 5 düz, 5 ters, 5 düz örün.Arka sırada 5 ters, 5 düz, 5 ters örün, 1 dolayın,2 ilmeği toplayarak devam edin. File örgününsonunda, 5 ters, 5 düz, 5 ters örün. 48 sıraörüp tamamlayın. İki parça örün. Parçalarıbirleştirip çevresine saçak geçirin.

2010 Bayan Bluz Modelleri

Yaz geldi ve bu senenin moda olması beklenen bluz modelleri de bir bir vitrine çıktı…

Açıklamalı Örgü Kırmızı Renk Bayan Yeleği Modeli

yelek18
Modelin Yapılışı

ÖN :
68 ilmek başlanır, ön tarafa gelen 3 ilmeklik bant kısmında ilmekler 2 ters, 1 düz olarak dizilip örülürken 1 düzde pirinç örgü yapılacak. Diğer ilmekler diagramdaki şekilde dizilip, model oluşturulacak. Yandan 1 ilmek içerden her 20 sırada bir 6 defa 1’er ilmek kasilip 62 ilmeğe düşülecek. Beden boyu 42 cm de ön yaka kesimleri başlar, ön kenardan 3 ilmek içerden, üst üste 1’er ilmek içli kesim yapılarak devam edilirken, beden boyu 48 cm de kol evi için, 4+3+2+2+1 kesilip devam edilir. Bedende 15 ilmek kaldığında, omuz için 6+6 ilmek kesilir, ön kenardan 3 ilmeğin yanına, 1 ilmek artış yapılır ve 4 ilmeklik bant 10 cm örülerek arka yaka etrafına dikilir.
ARKA :
128 ilmek başlanır, 1 ilmek örüldükten sonra diagram takip edilerek örgüye devam edilir. Yanlardan 1’er ilmek içerden her 20 sırada bir 6 defa 1’er ilmek kesilip 116 ilmeğe düşülür. Beden boyu 48 cm de kol evi için 4+3+2+2+1 kesilip, devam edilir.
Beden boyu 66 cm de arka yaka ortasından 28 ilmek, yanlarından da 2 defa 10 ilmek kesilirken aynı anda omuzlarda 6+6 kesinti yapılarak bitirilir.
KOL EVİ BANTI :

120 ilmek başlanır6 sıra 1+1 lastik örülür, ilmekler kol evi etrafına dikilerek bitirilir. Ön kenara tığlama yapılır, 6 m iplik ikiye katlanarak bükülerek bağcık yapıyor ve modeli tamamlıyoruz.

Açıklamalı Sıfır Kollu Baharlık Bayan Yelek Modeli

yelek19

Modelin Yapılışı

ÖN :
48 ilmek başlanacak. İlmekler 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 9 pirinç şeklinde dizilecek. 9 pirinçli olan kısımlar ön kenara gelecek. Pirinçli ilmekler aynı şekilde örülmeye devam ederken 6 düz ilmekler de her 6 sırada bir 3 ilmeğe 3 ilmek saç örgüsü yapılacak. Örgü boyu 14 cm olduğunda tek yandan 2 ilmek içeriden artışlara başlanacak. Her 32 sırada bir, iki kere 1’er ilmek artış yapılacak. Beden boyu 36 cm’de kol evi oyuğu için iki kere 4, bir kere 3, bir kere 2, bir kere 1 ilmek kesilip örgüye devam edilecek. Beden boyu 48 cm’de ön yaka oyuntusu için yaka kenarından bir kere 6, bir kere 4, bir kere 3, bir kere 2, üç kere 1 ilmek kesildikten sonra omuzda kalan ilmekler de iki kere 9 ilmek olarak kesilip ön parça bitirilecek.
ARKA :
91 ilmek başlanacak. İlmekler 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 9 pirinç 6 düz, 9 pirinç 6 düz, 9 pirinç 6 düz, 7 pirinç 6 düz, 7 pirinç olarak dizildikten sonra 6 düz ilmek ön parçalarda olduğu gibi saç örgüsü yapılarak örgüye devam edilecek. Örgü boyu 14 cm olduğunda yanlardan 2 ilmek içeriden artışlara başlanacak. Toplam iki kere 1’er ilmek artış yapılacak ve artış araları 32 sıra olacak. Beden boyu 36 cm’de kol evi oyuğu için iki kere 4, bir kere 3, bir kere 2, bir kere 1 ilmek kesilerek örgüye devam edilecek. Beden boyu 54 cm’de omuzlar iki kere 9 ilmek olarak kesilirken aynı anda arka yaka ortasından 15 ilmek yanlardan bir kere 8’er ilmek kesilip arka parça da bitirilecek.
YAKA :
Tüm yaka etrafına 81 ilmek takılıp başlara 3 ilmek pirinç gelecek şekilde aralar 3 düz 3 pirinç olarak ilmekler dizilip lastik kısım 14 cm örülerek ilmekler kesilecek, yaka içe katlanıp dikilecek.
KOL BANDI :
69 ilmek başlanacak. İlmekler 3 pirinç 3 düz, 3 pirinç olarak dizilip 8 sıra örüldükten sonra ilmekler kol evi etrafına dikilerek model tamamlanır.

Açıklamalı Örgü Bayan Pançosu Modeli

panco24

Modelin Yapılışı

ÖN – ARKA :
41 ilmek başlanacak, 20 ilmek düz örülür, 1 arttırılır, 1 ilmek düz örülür, tekrar 1 arttırılır, 20 ilmek düz örülerek sıra tamamlanır. Bu şekilde orta ajurlarla artış yapılarak volan sağlanırken her 6 sırada bir yanlardan 1’er ilmek arttırılarak toplam 57 cm örülür ve kapatılır. Diğer parça da aynı sayılarla örülerek tamamalanır. Yanlardan dikilir.
YAKA :
Yaka kenarından 64 ilmek çıkarılarak, 26 cm 2+2 lastik örülür, düz kesilir, yan dikişi yapılarak model tamamlanır.



Bazı gıdaların damarları temizleyerek kandaki kolesterol oranını azalttığı ve kan basıncını düşürdüğü uzmanların ortak görüşü. Birbirinden yararlı özellikleriyle kalbinizle dost gıdalar aslında Türk mutfağının hiç de yabancı olmadığı besinler

Fındık
Fındık yağ içerir, ama bu yağ kolesterol oranını düşüren mono doymamış yağdır. Ayrıca fındıkta damarları koruyan E vitamini bol miktarda bulunur çinko, lif ve magnezyum da bulunur. Bir avuç fındığa kuru üzüm katıp gün boyunca atıştırın. Sağlığınızı korumuş olacaksınız.
Zeytinyağı
Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanırsanız, kanınızdaki kolesterol miktarı azalır ve kan basıncınız düzene girer. İspanya’da yapılan deneyler, son derece yararlı olduğunu kanıtladı.
Pirinç
Pirincin kolesterol ile savaştığı biliniyor. Ayrıca pirinç bol miktarda E vitamini ve B vitamini içerir.
Domates
Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini nler. Özellikle domates salçasının kolesterole karşı iyi bir silah olduğunu belirtelim.
Elma
Günde bir elma yerseniz, kalp hastalıklarında korkmanıza gerek kalmaz. Elmada bulunan ve pectin adı verilen lif kendini kolesterole bağlar. Böylece kolesterolün damarlardan geçmesini önler. Elma düzenli olarak yenirse, kalp hastalığına yakalanma tehlikesi azalır. Bu meyvenin içerdiği vitaminlerde cabası.
Soğan
Soğan ve sarımsak kalbinizin sağlığı için canla başla savaşan yiyeceklerdir. Soğanın içerdiği maddeler, kolesterolün oksitlenip damarların duvarlarına zarar vermesini engelliyor.
Tane Fasulye
Kuru, tane fasulye türlerinin harika besinler oldukları kesin. Hergün 1-1/2 fincan kuru fasulye yerseniz, kısa sürede kanınızdaki kolesterol miktarı azalır. Ayrıca kuru fasulye kolesterol gibi damarları tıkayan başka maddelerin birikmelerini önler.
Ispanak
Ispanak demir içermese de kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı birebirdir. Kolekterolün damarlara yerleşmesini önler. Ayrıca ıspanak, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, kan basıncını düşürür.
Sarımsak
Sarımsak, kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller Araştırmacılara göre her gün bir diş sarımsak kalbi korumak için yeterli.
Greyfurt
Narenciye türündeki bu yararlı meyve 80 kalori içerir. Aynı zamanda bir C vitamini deposudur. Ayrıca içi pembe olan greyfurda renk veren madde damarları kolesterolün tahribatından koruyan bir antioksidandır.
Yulaf
Yulaf ve yulaf gevreği, kolesterolün bir numaralı düşmanlarıdır. Yulaftaki lif kendini kolesterole bağlar ve kolesterolü vücut sisteminden dışarı çıkarır. Günde 1-1/2 fincan yulaf yerseniz kanınızdaki kolesterol miktarı %20 oranında azalır.
Çay
Eskiden kalp hastalarının çay içmeleri yasaklanırdı. Günümüzde ise çayın kalp için son derece yararlı olduğu iddia ediliyor. Çayın içerdiği bir madde damarların çeperlerindeki kolesterolün birikmesini önler, ayrıca kan pıhtılarının damarları tıkama olasılığı azaltır.

Açıklamalı Tığ İşi Saten Bayan Bluzu Modeli

tigisibluz

Modelin Yapılışı

BÜSTİYER :
24 zincir çekilir , zincir üzerine 12 sık dolgu yapılıp 3 zincir çekilip son dolgunun dibine batılır, tekrar 12 sık dolgu yapılır. Daha sonra dolgunun dış kenarına batılarak üst üçgeni oluşturan 3 zincir çekilen kısımda 2’şer dolgu arttırılarak ve bu her dolgu sırasında tekrarlanarak, toplam 19 sıra yapılır ve bitirilir. Alt başlangıçtaki 24 zincirlik kısım yanyana getirilerek dikilir.
UZUN BANTLAR :
158 zincir çekilir, zincirin her 2 tarafına batılarak her bir kısıma 156 dolgu yapılır. Bu işlem 2 kez tekrarlanarak bitirilir.
BAĞCIK :
12 metre iplik ikiye katlanıp bükülerek bağcık yapılarak model tamamlanır.